Work and travel – iskustva

Valentina CvetkovićAutor Valentina Cvetković17. 06. 2022. Blog

Pošto ovo nije putopis, ne mogu vam i neću pisati o lepotama otoka Visa i drage nam, bratske Hrvatske, o divnim plažicama i podvodnim špiljama, krasnoj mediteranskoj kužini i mornarima koji pevaju na rivi kada ih nevera natera na vez ili sidro… Za te svrhe, moraćete se zadovoljiti slikama. 🙂

Ovo je moje iskustvo sa putovanja na kom sam oprobala work&travel koncept. Podeliću sa vama i, odmah da vam kažem, toplo preporučiti ovaj vid organizovanja života i posla. Naravno, sve pod uslovom da vam radno mesto ali i ostali bitni faktori (porodični, finansijski, kulturološki…) dozvoljavaju da uopšte razmišljate o tome.

Slušajući o novoj kategoriji turista koja se pojavila poslednjih par godina – IT (digitalni) nomadi, razmišljala sam koliko je to, ustvari, savršeno. Možete otići gde god poželite, raditi kao što biste radili iz „topline doma svoga“ a pre, i naročito posle radnog vremena, upoznavati mesto u kom se nalazite, lokalne specijalitete, kulturnu baštinu, ljude ili šta vam je već po volji i senzibilitetu.

Odlučila sam da oprobam work&travel stil života kada mi se ukazala prilika da boravim na ostrvu Vis, i to u mestu Komiža (za one koji ne znaju, film Mamma mia 2 je delom baš tu sniman). Kako sam već imala planiran (i najavljen) redovan letnji godišnji odmor (a i malo pre toga sam bila na uskršnje-prvomajskom odmoru), pomislila sam da je možda rešenje u „raditi i putovati“. Posle nekoliko konsultacija, traženja dodatnih informacija, pomeranja datuma polaska, uspela sam da se organizujem i krenem na put.

Da ne dužim priču, evo nekih zapažanja koja vam mogu značiti ukoliko se i sami odlučite na ovakav vid rada. Uzmite u obzir da govorim o iskustvu koje je trajalo „samo“ pet radnih dana, u zemlji koja pripada istoj vremenskoj zoni i da se radi o boravku u primorskom mestu, u predsezoni.

Za početak, par saveta:

 • Ne pokušavajte da „sakrijete“ da ne radite od kuće ili iz zemlje. Ukoliko znate da ćete završavati sve taskove na vreme, prisustvovati svim sastancima, kolegama biti uvek dostupni i na raspolaganju za sve  informacije, pomislili biste da možda ne morate „prijavljivati“ nadređenima da idete iz mesta prebivališta… I very much disagree. Nismo u školici.
 • Krenite na putovanje i vratite se sa putovanja za vikend. Tako nećete odsustvovati sa posla niti koristiti od odmora ijedan dan.
 • Ukoliko ne putujete sami, uzmite za sebe odvojenu sobu. Desiće se da društvo spava ili je u fazi pripreme doručka i pakovanja za raznorazne aktivnosti u vreme kada imate sastanke. O posledicama mogućeg  lošeg vremena i prinudne zatvorenosti svih u apartmanu da ne govorim.
 • Dakle, ne zaboravite slušalice za laptop. 🙂

Ne volim da o bilo čemu govorim prvo iz perspektive lošeg, ali bih isto tako volela da završim ovaj blog lepim. Zato su u nastavku mane i prednosti mog work and travel iskustva. Vi ih ne morate čitati nužno tim redom. 🙂

Mane:

 • Koliko god da vas ubeđuju da je internet dobar, nikada nije kao kod kuće. Neminovni su sitni problemi koji će vas stresirati i buditi vam grižu savesti. Na sreću, uvek možete dokupiti internet za ne-tako-velike pare kojim možete nadomestiti slab protok.
 • Ukoliko niste sami na putovanju, društvo sa kojim ste prvih nekoliko dana neće moći da shvati da zaista morate da budete za računarom i radite. I da ne možete samo da siđete do plaže i radite iz kafića koji „ima neki internet“. Bezbednosne protokole i opasnosti „kačenja“ na public mrežu nemojte ni pokušavati da objasnite. Ali, trećeg dana vas više neće zvati i ubeđivati. Samo će vam mahnuti pri odlasku…
 • Ukoliko ste ranoranilac kao ja, možete iskoristiti maksimalno dva sata pre i maksimalno 4 sata posle posla (do mraka) za druge željene aktivnosti.
 • Propustićete ozbiljne obilaske destinacije na kojoj se nalazite. Biće vam žao kada budete slušali o tome gde su ostali sve bili i šta su sve videli i iskusili za tih 7 i po sati vašeg radnog vremena. Uostalom, kada se budete pripremali za putovanje, shvatićete i sami šta sve nećete uspeti da obiđete. 🙁
 • Noćni provod koji se podrazumeva kada ste u društvu (koje je na odmoru) morate ograničiti s obzirom na to da ujutru morate ustati rano što zbog posla, što da biste maksimalno iskoristili ovaj blagoslov zvani – rad na daljinu.

Prednosti:

 • „Kancelarija“ vam može imati pogled na more. Kada izađete iz „kancelarije“, niste na nekom bulevaru u Beogradu, već na rivi ili plaži.
 • Ukoliko ste ranoranilac kao ja, možete iskoristiti čak dva sata pre i čak 4 sata posle posla. Da, ovo je bilo i u manama samo sa drugačijom priloškom odredbom za količinu. 😊
 • Možete plivati i sunčati se i pre i posle radnog vremena što je uglavnom nezamislivo svima koji ne žive na moru (ili pored bazena).
 • Prilikom rada od kuće, dress code je opušten. Dress code na putovanju je potpuno opušten. U slučaju morske destinacije u letnjem periodu i apartmana sa terasom, pa… možete da zamislite. 😊
 • Društvo će vas gledati sasvim drugim očima kada shvate koliko radite i koliko ste odgovorni.
 • Vratićete se kući potpuno odmorni i opušteni, a radili ste kao što biste radili od kuće. Bićete zadovoljni i duhovno bogatiji, oplemenjeni novim iskustvima i znanjima.

Za kraj, zaključak:

Ako već morate biti „zatvoreni u kancelariji“, neka vam kancelarija bude na moru. 😊

Dodatno, predlažem da se izraz Rad od kuće potpuno zameni izrazom Rad na daljnu. Ne morate raditi od kuće. Ili… možete kućom proglasiti bilo koji objekat u kom ste privremeno, duže ili kraće smešteni… Pod uslovom da ima dobar internet. 😊

Privacy Preference Center